مدیریت انتظارات

هر چقدر کمتر انتظار داشته باشید خوشحال تر خواهید بود.

مغز انسان بدون انتظارات فعالیت نمی کند. مغز ما در واقع یک ماشین انتظار به تمام معناست. وقتی دستگیره در را به سمت پایین فشار می دهیم، انتظار داریم در باز شود. وقتی شیر آب را باز می کنیم، انتظار داریم آب بیاید. انتظار داریم خورشید در صبح طلوع کند و در شب غروب. همه این انتظارها در ناخود آگاه ما نهادینه شده اند.

اما متاسفانه مغز در موقعیت های غیرمعمول هم انتظاراتی تولید می کند، درست مثل زمانی که دچار بحران می شویم. تحقیقات نشان می دهد که انتظارات تاثیر عمیقی روی خوشحالی فرد دارد و انتظارات غیر واقعی بیش از هر چیزی حال خوب فرد را از بین می برد.

پس چگونه باید انتظارات خود را مدیریت کنیم؟ پیشنهاد می کنم افکارتان را مثل یک پزشک اورژانس در زمان تریاژ سازمان دهی کنید.( تریاژ، فرآیند اولویت بندی بیماران برای بهره مندی از درمان است که براساس شدت وخامت حال بیماران می باشد.)

مدام باید بین جملات؛ باید این را داشته باشم. می خواهم این را داشته باشم و این انتظار را دارم فرق بگذارید. اولین عبارت نشان دهنده یک نیاز است. دومی تمایل (یک اولویت یا یک هدف) و سومی انتظار.

اکثر اوقات این جملات را از مردم می شنوید: حتما باید مدیر عامل شوم یا باید این رمان را بنویسم یا باید صاحب چند فرزند شوم. ما نباید چنین خواسته هایی داشته باشیم. غیر از نفس کشیدن، خوردن و آشامیدن شما مجبور به انجام هیچ کاری نیستید. فقط چند نیاز ضروری وجود دارد. پس بجای جملات بالا بگویید: قصد دارم مدیر عامل شوم. دوست دارم رمان بنویسم و هدف من این است که چند فرزند داشته باشم. اینکه تمایلات خود را در قالب بایدها ببینید فقط شما را به آدمی بد اخلاق و ناراضی تبدیل می کند. این مساله فارغ از اینکه چقدر باهوش باشید باعث میشود که مثل احمق ها رفتار کنید. هر چه سریع تر بتوانید این ضرورت های کاذب را از فهرستتان پاک کنید بیشتر به نفعتان است.

حالا به سراغ تمایلات میرویم. زندگی بدون هدف یک زندگی از دست رفته است. ولی نباید به تمایلات مان مقید باشیم. بدانید که تمام خواسته های شما ارضا نمی شوند، چون خیلی چیزها در اختیار شما نیست. فقط هیئت مدیره تصمیم نمی گیرد که شما مدیر عامل بشوید یا نه رقابت، بازار بورس، رسانه ها و خانواده تان هم نقش دارند مسائلی که روی هیچ کدامشان کنترل ندارید.

حالا نوبت به سومین مرحله تریاژ میرسد، انتظارات. بسیاری از تلخ ترین لحظات ما به انتظاراتی بر می گردد که با بی سلیقگی مدیریت شده اند.. به خصوص توقعاتی که از مردم دارید. شما نمی توانید از دیگران انتظار داشته باشید که هر طور شده خودشان را با حال و هوای شما وفق دهند. انتظارات ما نیروی بیرونی بسیار محدود ولی نفوذ درونی بسیار زیادی دارند. برخورد منفعلانه ما باعث می شود به دیگران اجازه بدهیم که روی آنها تاثیرگذار باشند.

خب از همه این مطالب چه نتیجه ای میگیریم؟ ما با انتظاراتمان مثل بادکنک های هلیومی رفتار می کنیم، اجازه می دهیم بالا و بالاتر بروند تا اینکه به یکباره در آسمان بترکند و تکه تکه شوند. نیازها اهداف و انتظارات را با یک چشم نبینید. آنها را با دقت از هم تمیز بدهید. یادتان باشد توانایی مدیریت کردن انتظاراتتان بخشی از زندگی خوب است.

 

برگرفته از: کتاب هنر خوب زندگی کردن اثر رولف دوبلی

ترجمه: عادل فردوسی پور، بهزاد توکلی و علی شهروز

25 بهمن 1400

0 پاسخ به "مدیریت انتظارات"

ارسال یک پیام

تمامی حقوق این وب سایت برای آقای نادر قنبری محفوظ می باشد.